اینورتر چیست
اینورتر چیست ؟ این سوال بسیار و بسیار تکراری است، مخصوصا اگر شغل شما اتوماسیون صنعتی باشد، اینورتر يا درايو AC به دستگاهي گفته مي شود كه به كمك آن مي توان سرعت يك موتور AC سه فاز را كنترل كرد بدون آنكه قدرت و گشتاور موتور كاهش يابد،اینورتر ها در ظرفيتهای مختلف ساخته مي شوند مثلاً براي يك موتور با توان ۲۰ اسب بخار بايد از اينورتر ۲۰ HP استفاده كرد.
بسیاری از مواقع اگر شما سوال اینورتر چیست ؟ را از مردم عادی جامعه بپرسید برای آن پاسخی خواهند داشت،زیرا اینورتر فقط مختص به اتوماسیون صنعتی نبوده بلکه چند سالی است که با واژه اینورتر در کولرهای گازی،یخچال ، ماشین های لباسشویی و همچنین اتوموبیل ها سروکار داشته ایم.
انواع اینورتر از نظر ورودی كدامند؟
از نظر ورودی اینورتر ها به دو دسته تك فاز و سه فاز تقسيم مي گردند، البته خروجی همه آنها سه فاز است.
براي اینورتر های با توان بالای ۳ اسب فقط از ورودي سه فاز استفاده مي گردد،گاهی شما قصد راه اندازی موتور ۳ فاز را دارید اما در آن قسمت برق ۳ فاز وجود ندارد در این لحظه استفاده از اینورتر جهت تبدیل تک فاز به سه فاز لازم خواهد بود
انواع اینورتر
از نظر كاربرد اینورترها به دسته هاي مختلفي تقسيم مي شوند. براي راه اندازی موارد زیر از اينورتراستفاده مي شود.
- پمپ ها
- فن ها
- آسانسور
- جرثقيل
- نوارهای نقاله
- دستگاههای اكسترودر
- و…
کاربرد اینورتر
- برای پمپ و فن از اينورترهای با گشتاور متغير
- برای آسانسور و نوار نقاله و جرثقيل از اينورتر با گشتاور ثابت
- برای اكسترودرها از اينورتر با فيدبك PG
مزاياي استفاده از اینورتر
- كاهش انرژي مصرفي و لذا كاهش هزينه برق
- كاهش جريان راه اندازي و در نتيجه طولاني شدن عمر موتور
- امكان تغيير سرعت موتور
- امكان تغيير جهت حركت موتور
- داشتن حفاظت در برابر اضافه بار
- امكان كار موتور در شرايطي كه ولتاژ ورودي متغير است
- امكان كنترل از راه دور
- ايجاد سرعت بيشتر از سرعت نامي موتور
- برنامه ريزي كردن حركت
کاهش مصرف برق با اینورتر
- اينورتر به صورت هوشمند ميزان بار وارده به موتور را تشخيص داده و متناسب با همان بار، به موتور جريان مي دهد و اين جريان در بسياري از مواقع از جريان نامي موتور كمتر است.
- به دليل آنكه موتور يك بار ر-اكتيو روي شبكه دارد چنانچه از درايو براي راه اندازي و كنترل موتور استفاده گردد چون درايو داراي يك بانك خازني مي باشد اين بار ر-اكتيو را جبران مي نمايد و تنها بار اكتيو را از شبكه برق مصرف مي نمايد ، بنابراين جريان مصرفي بسيار كاهش مي يابد .
- در بسياري از كاربردها به هنگام راه اندازي ،موتور جريان بسيار بالايي از شبكه مي كشد و موجب كاهش ولتاژ شبكه و ايجاد صدماتي به تاسيسات برق رساني و ساير دستگاهها مي گردد ، اين جريان به ۶ برابر جريان نامي موتور مي رسد كه بسيار نا مطلوب مي باشد .چنانچه از اينورتر استفاده شود اين اضافه جريان بسيار اندك خواهد شد( حداکثر ۰٫۲ برابر ) . كاهش جريان موتور به صورت اتوماتيك در هنگامي كه بار موتور كم مي شود . اين قابليت به غير از كاهش هزينه برق مصرفي موجب افزايش طول عمر مفيد موتور خواهد شد .
- امكان استفاده از برق تكفاز ۲۲۰ ولت به جاي سه فاز ۳۸۰ ولت براي راه اندازي موتور سه فاز حداكثر با توان ۲٫۲KW به اين معنا كه مي توان با برق خانگي يك موتور سه فاز را كاملا به صورت عادي راه اندازي نمود.
- در پمپ ها و فن ها ميزان دبي با سرعت موتور متناسب است، اما توان مصرفي با مكعب سرعت تناسب دارد. مثلاً اگردور موتور به ميزان ۵۰% كاهش يابد آنگاه توان مصرفي لازم ۱۲٫۵% خواهد بود و اين به مفهوم ۸۷٫۵% صرفه جويي در انرژي است.
8 دیدگاه
armand
درود، آیا اینـورتر برای کولر گازی تاثیر بر خـُـنَکـی وسرمای بیشتر دارد ،تـشـکر
میلاد موسوی
سلام
بنده تخصصی درباره کولرهای گازی ندارم، اما فکر نمیکنم تاثیری داشته باشد، تنها تاثیر آن بر روی هزینه مصرفی برق میتواند باشد
محمد
خیر.
فقط مصرف برق را به طور چشم گیری کاهش میدهد
امين
با سلام. تعداد دو عدد فن به عنوان هواكش ساختمان در پشت بام نصب شده است و صداي موتور ازار دهنده اي دارد. ايا ميتوان از اينورتر جهت كاهش گردش موتور و در نتيجه صداي موتور استفاده نمود؟ در صورت مثبت بودن لطفا مدل قابل خريد را اعلام بفرماييد
سیامک
سلام.وقت شما بخیر.ما تو ساختمونم ۸ واحد هستیم که ۲ واحدطبقه اول از آسانسور استفاده نمیکنن و کارایی خاصی برایشان ندارد. در زمان نصب آسانسور مدیر ساختمان گفت که برق استفاده شده در آسانسور بصورت تکفاز است و از برق مشاعات استفاده میکند.متعهد شده بودن که از اولش برق مستقل برای آسانسور از اداره برق درخواست کنن که ظاهرا اداره برق موافقت نکرد، حالا ما باید چیکار کنیم و تقسیم قبض برق به چه صورت است؟
با تشکر از پاسخ شما بزرگوار
میلاد موسوی
سلام
واقعیت این هستش که این موضوع رو باید مدیر ساختمان حل بکنه 🙂
اما اگر نتونستید انشعاب بگیرید ، میتونید ی کنتور از بازار خریداری بکنید و فقط برای آسانسور نصب کنید
البته از لحاظ استاندارد بودن نمیدونم چقدر این کار درست هست یا خیر
علي
با سلام كارايي خازن و سلف در اينورتر ها ي برق اضطراري چيست. با تشكر
میلاد موسوی
سلام وقت بخیر
اطلاعات بنده در زمین الکترونیک صنعتی اونقدری نیست که بتونم به صورت تخصصی درباره کاربرد خازن و سلف در اینورترهای برق اضطراری صحبت کنم