بررسی عملگر در شیرهای صنعتی
عملگر در واقع همان نیرویی است که فرمان باز و بسته شدن کنترل ولو را اجرا میکند معمولا در صنعت اگر از شیرهای صنعتی و کنترل ولو بخواهیم در سیستم های اتوماتیک و ابزاردقیق و یا به صورت دقیق تر در لوپ های کنترلی استفاده کنیم باید تجهیزی باشد که فرمان الکتریکی از سیستم کنترل را به حرکت های مکانیکی و یا میزان تغییرات در حرکت کنترل ولو تبدیل کند و یا در بسياري از موارد نياز است كه شير به وسيله نيروي محركي غير از انسان، باز و بسته شود.
کاربرد عملگر های مختلف
۱- زماني كه شير در فاصله دور قرار دارد و لزومي به حضور اپراتور جهت باز و بستن آن وجود نداشته باشد. معمولاً اين نوع شيرها دو حالته باز و يا بسته هستند كه به آنها Shut off valve مي گويند.
۲- در صنعت نياز است تا براي كنترل فرايند واحد و انجام صحيح عمليات دستگاه ها دبي سيال بصورت لحظه اي و با دقت بسيار زياد تغيير كند. به اين جهت از سيستم كنترل استفاده مي شود تا اين تغييرات را اعمال نمايد. براي آنكه سيستم كنترل بتواند شيرها را بصورت لحظ هاي و با دقت بالا كنترل نمايد، نياز به محرك دارد تا از طريق فرمان دادن به، درصد باز و بسته بودن شير را تغيير دهد. معمولاً شيرهاي كروي به عنوان شير كنترل مورد استفاده قرار مي گيرند.
۳- زماني كه شيرها از حدي بزرگتر مي شوند ديگر باز و بسته كردن آ نها با نيروي انسان قابل انجام نمي باشد. به همين دليل از محرك استفاده مي شود.
- عملگر الکتریکی چرخشی
- عملگر هیدرولیکی چرخشی
- عملگر نیوماتیکی
- عملگر نیوماتیکی چرخشی
در برخي از موارد به دلايل ايمني لازم است كه شير به سرعت باز يا بسته شود. در اينگونه موارد نيز از محرك براي باز و بسته كردن شيرها استفاده مي كنند. به اين نوع شيرها Emergency shut off valve یا ESV مي گويند. محرك ها يا Actuator ها ميتوانند نيوماتيك، الكتروموتور، هيدروليك و… باشند.