شیرهای صنعتی را بهتر بشناسید
شیرهای صنعتی یکی از اجزای لاینفک خطوط لوله که وظیفه جابه جایی سیالات را بر عهده دارند به شمار می روند. در ابتدا شیرها به صورت تخته های بالارونده برای قطع، وصل و تعیین مسیر جریان آب در جوی ها و کانال های روباز مورد استفاده قرار می گرفته اند.

آب بند
با گذشت زمان و در پی نیاز و صنعتی شدن، بشر توانست انواع مختلفی از شیرهای ساده و پیچیده را برای رفع احتیاجات خود ابداع کند. در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی، انواع شیرهای صنعتی به تعداد زیاد مورد استفاده قرار می گیرند و از آنجاییکه بسیاری از آنها دارای قیمت بالا و نیز حساسیت زیادی هستند، شناخت درست و انتخاب نوع آنها و نیز عملیات درست با آنها دارای اهمیت فراوانی می باشد.
انواع شیرهای صنعتی
از انواع شیرها می توان به شیرهای زیر تقسیم نمود :
- دروازه ای
- توپی
- کروی
- پروانه ای
- شیرهای یک طرفه
- شیرهای اطمینان
شیرهای صنعتی که در بالا معرفی کردیم مهمترین و پرکاربردترین انواع شیرهای مورد استفاده در صنعت محسوب می شوند. هر یک از این گروه ها، شامل دسته ها و طراحی های مختلفی هستند که هر کدام، مزایا و کاربرد های خاص خود را دارند.
کاربرد شیرهای صنعتی
از موارد عمده استفاده شیرها می توان به سیستم های لوله کشی صنایع، خطوط لوله توزیع و انتقال سیالات، لوله های منازل، تأسیسات شهری، سیستم های آبیاری و… به منظور قطع، وصل، تنظیم و کنترل جریان، تغییر مسیر، جلوگیری از برگشت جریان، کنترل یا آزاد کردن فشار و… اشاره نمود.
به طور کلی شیرها دارای چند بخش اصلی از جمله بدنه شیر، بندآور جریان، ساقه بندآور و نشیمنگاه بندآور می باشند. بر حسب اینکه شیر در چه فشار، دما و موقعیتی، چه وظیفه ای را بر عهده دارد و با توجه به خورندگی یا سایندگی جریان، نوع، اندازه، جنس و دیگر خصوصیات شیر تعیین می شود.
اما همة شیرها با هر شکل، جنس، اندازه ای و یا هر خصوصیت دیگر، عمکلرد مشابهی دارند و آن هم مسدود کردن و یا بازکردن تمام یا قسمتی از مسیر جریان عبوری از لوله می باشد. این عمل با تغییر مکان عضو مسدود کننده در شیر، میسر میشود. این تغییر موقعیت میتواند به صورت دستی، نیمه خودکار و یا خودکار انجام شود.
بعضی از شیرها با نیروی دست کار می کنند؛ در حالی که برخی دیگر محرکهایی دارند که با نیروی نیوماتیک، هیدرولیک یا برق به حرکت در می آیند. لازمه بهره گیری مناسب از شیرها، شناخت خصوصیات انواع آنها، شرایط نگهداری و بکارگیری آنها و پدیده های مرتبط با آنها می باشد.
ولو کنترل چیست؟
واژه ولو کنترل به معنای شیرهای کنترلی می باشد که به شیرهایی گفته می شود که نیاز است از راه دور کنترل فلوی یک سیال را انجام دهند ،همه ما با شیرها در مکانهای مختلف سروکار داریم از منزل،محل کار گرفته تا صنعت نفت و پتروشیمی و گاز،تصور کنید شما نیاز دارید تا مقدار فلوی ثابتی از یک مسیر عبور کند برای این کار نیاز به تجهیزی دارید تا مقدار فلو را اندازه گیری و تجهیز دیگری که مقدار فلوی سیال را کنترل نماید لذا شما مجبور به انتخاب فلومتر و کنترل ولو هستید از این رو برای کنترل مقدار باز و بسته شدن شیر نیاز به عملگر دارید تا بتواند مقدار باز و بسته شدن شیر را کنترل نماید.